Te hogyan élsz? 4 életfelfogás, amely eldönti, ki vagy

Az, hogy az életed milyen, attól függ, mi számodra a legfontosabb.

2017. március 10. - Önmagad Blog

Tudatosan vagy tudat alatt, de te is bizonyos elvek szerint élsz. Az, hogy mik a prioritásaid, korán kialakult, és a neveltetésed, az egyéni tapasztalataid, a temperamentumod formálták. Ha ismered magadat, könnyebben kiválaszthatod azt a hivatást, ami legjobban illik hozzád, felismerheted jellemző viselkedésmintáidat, gyengeségeidet, és könnyebb lesz fejleszteni magad. Megértheted, miért teszed következetesen adott helyzetben ezt vagy azt, és ha odafigyelsz, kiegyensúlyozottabbá válhatsz. Alfred Adler, az individuálpszichológia megalapítója beazonosított négy életfelfogást, amelyek minden emberre jellemzőek, és viselkedésünk kereteit adják. Hogy a négy közül melyik a legjellemzőbb rád, attól függ, hogy mi számodra a legfontosabb. Nézzük hát!

00050_te_hogyan_elsz_4_eletfelfogas_amely_eldonti_ki_vagy3.jpg

Tovább

NE „szégyelld magad!” 5 módszer, hogy megszabadulj a kínzó szégyenérzettől

A szégyen a legfájóbb emberi érzések egyike: aki egyszer is átélte, retteg és menekül tőle. Mivel lehetetlen elkerülni minden szégyenteljes szituációt, meg kell tanulni kezelni a szégyent.

Érezted már úgy, hogy legszívesebben elsüllyednél a föld alá? Igen, ahogy a mondás tartja: szégyenedben. A szégyen a legfájóbb emberi érzések egyike, és talán ezért van, hogy egyes emberek felhasználják céljaik érdekében: a másik megszégyenítésével próbálják elérni, amit akarnak. Nyilvánvaló, hogy a legtöbben bármire képesek vagyunk, csak hogy a szégyent elkerüljük, mert aki egyszer is átélte, retteg és menekül tőle. Ez az érzés viseli meg legjobban a személyiségünket, ugyanis nem csupán egy tettünkre vonatkozik, mint pl. a bűntudat, hanem egész énünkre. Ezért káros, ha egy gyereknek sokat mondják: „szégyelld magad!” Aki szégyelli magát, annak a fejében az a tudat rögzül, hogy „rossz vagyok”. Sokkal áldásosabb lenne, ha a gyerekekben inkább bűntudatot ébresztenénk, ha rosszat tettek, nem szégyent. Aki bűntudatot érez, annak nem sérül az önértékelése. Annak a fejében az rögzül: „alapvetően jó vagyok, de most rosszat csináltam.” Óriási nagy különbség ez.

00049_szegyen1.jpg

Tovább

4 lépés, hogy egyensúlyt találj az életedben

Mindenkinek kell egy mozgatórugó az élethez, és az az érzés, hogy hasznos vagy. Van, mikor semmire sincs időd, a világ pörög veled, hajtasz, de mégis, mikor hullafáradtan lefekszel, valahogy elégedettnek érzed magadat. Ellenben mikor üresjáratok vannak, mikor azt csinálhatod, amihez kedved van (van időd és lehetőséged a szórakozásra), és elvileg nagyon jól kéne érezned magad, azzal a tudattal fekszel le, hogy elpazaroltál egy teljes napot a semmire. Ismerős érzés?

Ha nem találsz meg egy egyensúlyt az életedben a munka és a szabadidős tevékenység között, az élet könnyen felfalhat: vagy munkamániássá válsz, vagy depresszióba esel, mert minden képességed, tudásod kihasználatlan. Tévedés azt hinni, hogy az ember élvezi, ha csak lógatja a lábát: egy ideig talán igen, főleg, ha kimerítő időszakon vagy túl, amikor sokat dolgoztál. De aztán hiányozni kezdenek a kihívások, a húzóerő, ami előre viszi az életedet. Ha semmi egyebet nem csinálsz, csak szórakozol, akkor elveszíted pont azt, ami értelmet ad a napjaidnak. De az se jó, ha túl szigorú feladatlistát állítasz össze, és a nap végére nem tudsz végezni a feladatokkal: akkor meg úgy érzed, nem teljesítetted, amit kell, pedig elvártad volna magadtól. Mindkét esetben az elégtelenség érzésével fekszel le. Nem leszel magaddal elégedett, nem leszel boldog.

Mit tegyél, hogy minden napod végén elégedetten hajthasd álomra a fejed?

egyensuly.jpg 

Tovább

5 mondat, amit a legtöbb férfi utál

A férfiak teljesen másképp gondolkodnak, mint a nők, és bizonyos mondatok az ő szótárukban mást jelentenek, mint nekünk. Sokszor abból adódnak ostoba, kicsinyes konfliktusok, hogy a nők nem tudnak a férfi fejével gondolkozni, a férfiak meg nem tudnak a nő lelkével érezni. A nő ugyanis a lelkével viszonyul a dolgokhoz, a férfi meg az agyával – ez a különbség egész életünk során megmarad. Az, hogy a szívedből vagy az agyadból közelítesz a dolgokhoz, óriási különbség lehet, amikor döntéseket kell hoznod.

Nem véletlen, hogy a barátainkat a velünk azonos nemű emberek közül választjuk: ugyanis a hasonlóság nagyon fontos alapja a barátságnak, különben is férfi meg nő szinte állandóan félreértik egymást. Akkor viszont, ha párkapcsolatban akarnak élni, kénytelenek megszokni új szabályokat, és elfogadni, hogy a másik egyszerűen másképp működik. Persze vannak ugyan lányok, akik férfi módra gondolkodnak, és őket arról ismered föl, hogy a barátaik is többnyire fiúk, de a többség nem érti, miért csúszik el a kapcsolata mindig egy banánhéjon. Ezért hasznos lehet ez a kis összefoglaló, hogy mit ne mondj, ha nem akarod a pasidat megbántani vagy magad ellen hangolni.

ferfi-utal.jpg

Tovább

5 tipp, hogy boldogabban élj

A boldogság nem oda szokott jönni, ahol már sok keserűség és szomorúság gyűlt fel, hanem inkább oda, ahol van már belőle. A mesékben gyakori, hogy szegény sorsú emberek, akik sokat szenvedtek, hirtelen boldogak lesznek, de az életben nem nagyon. A boldogságért sokat kell tenni. Meg kell adni magadnak a lehetőséget, hogy tényleg azt csináld, amit szeretnél. De ehhez kell pár dolog, amit nem biztos, hogy magadtól megteszel.

boldogsag1.jpg

Tovább

Egy gondolat a görcsös akarásról

Ha erőlteted, annál távolabb kerül tőled.

Gyakran eszembe jut, hogy talán egyáltalán nem jó erőltetni dolgokat. Tudod, előfordul, hogy szeretnél valamit, de nem feltétlenül alakul úgy (az élet másként hozza). És akkor nem tudod elengedni a vágyadat, nem látod be, hogy nem kaphatunk meg mindent, amit akarunk. Ami csak rajtunk múlik, azt igen, azért küzdeni kell (főleg, ha nagy álom – az álmokat sosem szabad feladni). De amiért nem sokat tehetünk, mert szerencse dolga, vagy valaki mástól függ, azt – ha nem megy – el kell tudni engedni.

eroltetes.jpg

Tovább

7 lépés, hogy kitörj a szürkeségből

Van, hogy úgy érzed, belefulladsz a hétköznapok szürkeségébe. Időnként leáll körülötted a pörgés, hetekig, hónapokig nem történik semmi. Nem ismersz meg új embereket, nem hívnak sehová, nem történnek izgalmas dolgok. Bejársz az óráidra vagy dolgozni, elvégzed otthon a feladataidat, találkozol azokkal az emberekkel, akikkel mindig, és este azzal az érzéssel fekszel le, hogy valami nem működik.

Nick Hornby főhőse mondja egyszer, hogy úgy érezte, mintha az élet valahol máshol zajlana. Igazán csak akkor érzed, hogy élsz, mikor boldog vagy, izgatott vagy, vársz valamire. Tudod, hogy valami jó következik az életedben. Például egy szerelem kezdetén, vagy egy új lehetőség, új karrier küszöbén, vagy egy utazás előtt. Csakhogy nem történnek meg velünk túl gyakran ezek a dolgok, és idővel minden lapossá, megszokottá válik. Csak dagonyázol a hétköznapokban, csinálod ugyanazokat a dolgokat, s úgy érzed, untig elég. Mégse akarsz nagyon pattogni, hiszen valamit már elértél. A legnagyobb változásokra az képes, akinek nincs veszítenivalója, de azért te is tehetsz magadért valamit.

 szurkeseg1.jpg

 

Tovább

8 tipp, hogy ne veszítsd el a párod

Amikor szerelmesek vagyunk, megváltozik a világ: irracionális lesz az öröm is és a félsz is, hogy elveszíted azt, aki megszerezte a szívedet. Legjobban talán a féltékenység kínoz, mert egy harmadiktól tartasz, aki majd elcsábítja tőled a párodat. Pedig sok egyéb dolog is van, ami megölhet egy kapcsolatot, és sokszor a harmadik már csak akkor lép be, amikor valójában már nem működik úgy a dolog, mint előtte – ezt te is érzed, csak nem vallod be magadnak. A szakítás ritkán jön úgy, mint derült égből villámcsapás: jelek előzik meg, amikre ha odafigyelsz, akkor időben észreveszed, hogy gond van, és még tudsz tenni valamit.

Összegyűjtöttem pár dolgot, amire ha odafigyelsz, kevésbé lesz okod aggódni, hogy a kapcsolat tönkremegy, és életed szerelme egy szép napon azt mondja: elég.

parod1.jpg

Tovább

7 fajta pasi, akitől jobb, ha elmenekülsz

Mondják, hogy mindenkinek megvan a párja valahol: van, aki hisz benne, van, aki nem. Egy azonban biztos: minden személyiségtípusnak megvan a párja, vagyis az, akihez passzol. Ha folyton rosszul választasz, akkor elsősorban magadat kéne szemügyre venni. Milyen vagy? Mit szeretsz egy pasiban, mit nem? Mik az elvárásaid és miket tudsz nyújtani?

Van viszont pár dolog, ami intő jel, hogy jobb, ha odébbállsz. Olyan hibák, amiket egy nőnek se szabadna tolerálni, mert csak elrontják a kapcsolatot. Se neked, se a barátnőidnek, se senkinek nem jött még be olyan pasi, aki így viselkedett: ha meg is próbáltátok, be kellett látni, hogy nem működik. Előbb-utóbb úgy érzed, már megint beleválasztottál, és azt kérdezed: mért vagyok én ilyen szerencsétlen? Holott már a kezdet kezdetén ott voltak a jelek, észrevehetted volna a legelső randin.

pasi1.jpg 

Tovább

4 jel, ami azt mutatja, hogy rosszul éled az életed

Azt mondják, semmi sem történik velünk hiába. Mindennek oka van, hogy miért jön az életünkbe. Például ha túlterhelt vagy, akkor előbb-utóbb lerobbansz. A szervezeted megálljt parancsol, rákényszerít, hogy egy kicsit törődj magaddal. A stresszre adott válasz figyelmeztető jel, hogy másképp kell élned. De más dolgok is történhetnek, amik az egész életedre hatással vannak. Ha idejében észrevesszük a figyelmeztető jeleket, akkor idejében tudunk változtatni, s elkerülhetjük a tragédiákat. De honnan tudod, hogy nem azt az életet éled, ami boldoggá tenne?

elet2.jpg

Tovább