12 rokon, amilyenből minden családban van – Te hányat ismersz közülük?

Az ünnepek közeledtével bőséggel lesznek családi összejövetelek is – kitől mire számíthatsz?

2016. december 05. - Dunai Amina

A barátainkat megválaszthatjuk, a rokonainkat nem. Az ő egyéniségük nem feltétlenül illik össze a miénkkel, és emiatt lehet, hogy nem érezzük igazán jól magunkat együtt. Még konfliktus is könnyen előfordulhat, amikor nagyon különböző emberek vannak „kényszerűen” összezárva. Bizonyára te is észrevetted már, főleg ha nagy rokonságod van, hogy mely személyiségek adják meg a családi összejövetelek dinamikáját. Az egyes típusok hatással vannak egymásra, erősíthetik vagy közömbösíthetik egymást. Nemcsak érdekes, de tanulságos is megismerni ezeket a típusokat – a családtagjaidról is és önmagadról is többet megtudhatsz. Ha sikerül őket beazonosítani, akkor könnyebb elkerülni a konfliktust. Ebben a cikkben megismerkedünk azzal a 12 típussal, amelyből szinte minden családban előfordul néhány. Nézzük tehát a listát! Hány típust ismersz fel a saját rokonságodban?

00048_csaladi_osszejovetel.jpg

Tovább

Kezdődjön az e-böjt! – 5 tipp, hogy véget vess a telefonfüggésnek

„Tedd le azt a telefont, és figyelj rám!” – Figyelmeztető jel, ha egyre gyakrabban hallod ezt a mondatot

Folyamatos digitális stimuláció. Te is, én is, és mindenki más is ki van téve a mobiltelefonok állandó csipogásának, rezgésének, dalolászásának vagy búgásának – ki melyiknek. És nemegyszer előfordul, hogy egy barát előveszi a telefonját a beszélgetés közepén – persze olyankor, amikor épp te beszélsz –, és nemegyszer azon kapod magad, hogy a kütyü elvonta a mondandódról a figyelmét. És idegesít. Persze, hogy idegesít. De az még rosszabb, amikor a párod reggel előbb nyúl a telefonjáért, mint hogy téged köszöntene – csókkal, kávéval, egy kedves szóval, vagy akárhogy. Nem, első a mobil.

Ez manapság egyre gyakoribb jelenség. Napközben is állandóan ott van nálunk a telefon, folyton nézzük az sms-eket, emaileket, netezünk rajta, és közben megszűnik a világ körülöttünk. Akárhol vagyunk, otthon vagy munkahelyen, barátokkal, családdal vagy idegenek közt, és tök mindegy, mit csinálunk épp, a mobil nem alszik. Állandóan kapjuk az értesítéseket. Új hírek, üzenetek, Facebook-posztok, kommentek arra, amit te írtál, frissítési figyelmeztetések, meg a többi. Folyton.

00047_telefon1.jpg 

Tovább

Fuss neki mindennek legalább kétszer!

Cikk a futásról, ami többről szól, mint a futás: ez a hozzáállás az alapja minden sikernek

Mindenki szeretne sokat elérni. Olyan keményen dolgozunk a jövőnkért, hogy feláldozzuk érte az egészséges életet. Ennek pedig épp akkor lesz meg a böjtje, amikor a sok munka gyümölcse kezdene beérni. Alighogy elértél egy kis sikert a szakmádban, máris jönnek a betegségek. Nem marad időd, hogy élvezd az eredményeidet. Szerintem a legtöbb bajunk abból ered, hogy rosszul osztjuk be az időnket...

Ma volt az első olyan nap, hogy megállás nélkül fel tudtam futni a hegyre! Ha képes vagy erre, az NAGYON jó érzés! Ez a hegy megizzasztja az embert. Iszonyú meredek, és legalább másfél kilométert kell menni felfele. Körbe is futottam a hegyet 5-ször (na jó, inkább csak kocogás volt), és a harmadiknál rájöttem, hogy egyszer se álltam meg közben. De ezt csak azért írom, hogy bevezessem a mai témámat. A mai témám ugyanis, talán nem lesz meglepő: a testmozgás. De nem akármilyen, hanem olyan, ami dinamikus terhelést jelent a csontoknak. Séta, kocogás, futás. Később pedig arról lesz szó, hogy milyen hozzáállás kell az élethez.

00046_runners.png

Tovább

Legyél kreatív! - Akkor is, amikor nem vagy az

Nem szökik el többé az ihlet, ha tudod, hogyan marasztald.

 

Ihlet, ötlet, kreativitás. Nem tudom, te érezted-e már úgy, hogy pont akkor jön mindez nehezen, amikor szükséged van rá. Előfordult, hogy nagyon szerettem volna kitalálni valamit, de sehogy se sikerült. Tudod, ez az a pont, mikor felpattansz, falhoz vágod a munkádat, és káromkodsz. Na jó, utóbbit nem feltétlenül. Lehet, hogy csak fújsz egyet vagy sóhajtasz. Megvan az érzés? Az a frusztráció? Az, hogy nagyon kéne, és nagyon nem megy? Hát én azt gondoltam, nincs mese, a kreativitás szeszélyes: csak akkor van jelen, amikor ő akar. És csak ott, ahol ő akarja. Mint egy makrancos menyecske. De mint kiderült, van rá módszer, hogy nyakon ragadd, és még csak nem is olyan nehéz. A kreatív gondolkodás hét lépcsőben zajlik, de ezek nem szigorú sorrendben követik egymást. Úgy kavarod, ahogy neked a legjobban ízlik, a lényeg az eredmény. Szóval arra gondoltam, hogy most a kreatív gondolkodás titkáról lebbentem fel a fátylat – ami alá nekem is érdemes volt benéznem, mert néha nagyon jól tud jönni, ha tudod, hogy működik ez a folyamat.

00045_kreativ-gondolkodas.jpg

Tovább

Miről ismered fel a nárcisztikus embert? 10 árulkodó jel

Ha megtanulod felismerni a nárcisztikus embereket, elkerülheted, hogy áldozattá válj

Önteltség. Úgy tűnik, két véglet jellemzi korunkat: egyik oldalon az önteltség, másikon az önbizalomhiány. Tetszik, nem tetszik, olyan társadalomban élünk, amelyben az érdekérvényesítés fontos. Ha valaki kiválónak mutatja magát és ügyesen manipulál, az emberek ritkán néznek mögé, hogy van-e tartalom is a szavak mögött. Ebben a világban könnyebb annak, aki magabiztos, vagy legalább annak tűnik. Ez a fajta elvárás pedig kedvez a nárcisztikus embereknek. Hiszen ha valaki, ők magabiztosak: mindenkinél többre tartják magukat. A kifejezést egyébként Freud alkotta (a görög mitológiai alak, Nakrisszosz története nyomán). A nárcisztikus ember azonban közel se olyan magabiztos, mint amilyennek látszik, sőt. Nagyon is gyenge egója van, ezért túlkompenzál. Sajnos, manapság lépten-nyomon találkozni a nárcizmusra jellemző vonásokkal egyes emberekben – ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy patologikus esetek lennének, de nekik is van egyfajta idealizált önképük. Amikor a nárcizmus már betegség szinten van meg valakiben, akkor gyakorlatilag saját magába szerelmes. Önimádó, de közben tudattalan szinten van egy sebezhető énje. Egy olyan énje, akiről nem akar tudomást venni. Mondani sem kell, hogy nárcisztikus személyiséggel nem könnyű az élet. Ezért ma azokat a jeleket vesszük sorra, amelyek figyelmeztetnek: légy résen.

00044_narcisztikus3.jpg

Tovább

4 módszer, hogy kijelöld a határaidat

Ismerd a saját értékeidet, és tudd, hogy mennyit engedsz meg másoknak!

Te is ismersz „túl rendes” lányokat és fiúkat? Tudod, azokra gondolok, akiknek soha nincs egy goromba szavuk másokhoz, segítőkészek, és próbálnak mindenkinek a kedvében járni. Ha te is ilyen vagy, akkor hasznos lehet megtanulni, hogyan jelöld ki a határaidat. Bizonyára sejted, miért van szükség erre. Ha a szüleid mindig azért jutalmaztak, mert kedves és készséges voltál, akkor megtanultad, hogy ez egy fontos erény. Ezért a mai napig fölébe helyezed mások igényeit a sajátjaidnak. Hacsak nem vagy nagyon szerencsés, akkor a környezeted ezt nyilván ki is használja. Például nem érted, miért mindig te kapsz a munkahelyen minden olyan feladatot, amit senki más nem vállal. Miért szól bele a családod a magánéletedbe, miért van, hogy az exeid jóval a szakítás után még mindig jelen vannak az életedben. Nem tanultad meg kijelölni a határaidat. Ha ez sokáig megy így, akkor egy idő után elfáradsz, kiégsz. Lehet, hogy a barátod vagy barátnőd épp azért hagy el, mert képtelen vagy kerek perec nemet mondani azoknak, akik megkörnyékeznek – pusztán kedvességből válaszolsz az üzenetekre, mosolyogsz, és olyan udvariasan mondasz nemet, hogy az már szinte igennek tűnik. Ismerős? Akkor olvass tovább, mert fontos, hogy segíts magadon!

00043_boundary.jpg

Tovább

3 nagyszerű tipp, hogy a jelenben élj

Ha később nem akarod úgy érezni, az idő észrevétlenül ment el melletted, akkor válj tudatossá a jelenre és hozd ki minden életszakaszodból a lehető legtöbbet!

Neked nincs olyan érzésed időnként, hogy az élet elmegy melletted? Én néha úgy érzem, túlságosan belemerülünk a mindennapok nyűgeibe, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy-egy életszakaszunknak vége. Mintha tegnap még csak a kamaszéveidet élted volna, ma meg már felnőtt vagy. Közben változtál, fejlődtél, de mindez észrevétlenül zajlott. Néha ijesztő, hogy milyen gyorsan telik az idő, de valójában a helyzet az, hogy csak mi érezzük gyorsnak. A gond igazán azzal van, ha úgy érzed, nem hoztad ki egy-egy életszakaszból a legjobbat, vagy nem éltél meg mindent, amit lehetett volna. És miközben erre gondolsz, szintén elszalasztasz valamit: a jelen pillanatot. Túlságosan el vagyunk foglalva a jövővel vagy a múlttal ahhoz, hogy értékeljük a jelent. Nem vagyunk ott a jelenben. Teljesen más dimenziókban létezünk. Aggódunk valamin, ami még nem történt meg, vagy borongunk valamin, amit már rég magunk mögött kellett volna hagynunk. Nem próbáljuk megélni a jelen pillanatot, mert lélekben, gondolatilag mindig valahol máshol vagyunk. Nem borzasztó ez? Az idő ugyanis nem fog megvárni, és ha azt akarjuk, hogy lelassuljon, akkor valamit másképp kell csinálnunk. Ma gondolkozzunk egy kicsit el ezen, és nézzünk meg pár módszert, ami segíthet!

00042_jelen-pillanat.jpg

Tovább

Első találkozás? 6 tipp, hogy jó benyomást tegyél

Akár randi, akár üzlet, fontos az első benyomás. Ha néhány dologra odafigyelsz, sokkal könnyebb lesz megkedveltetni magad

Ne mondd, hogy még soha nem akartál senkit levenni a lábáról! Akár üzleti ügy, akár személyes, nyilván azt szeretnéd, hogy akivel találkozol, újra látni akarjon, szóval maradandó hatást akarsz tenni rá. Biztos azt is hallottad már ezer helyen, hogy az első 7 másodperc alatt eldől, valaki szimpatikus-e. Ennyire fontos az első benyomás! Igen, hiába vagyok én tele jó tulajdonságokkal, sohase fog kiderülni, ha az elején elrontom, és a másik utána már tudni se akar rólam. Mindenkivel előfordul, hogy egyszer-kétszer elszúrja, ezért jól jöhet pár tipp, hogy mire figyelj. Legközelebb. Mert legközelebb mindig van: minden egyes új ismerősödre kénytelen leszel valamilyen első benyomást tenni. És ha már muszáj, akkor csináljuk minél jobban, nem igaz? Kérdés, hogy hogyan kell jól csinálni. Nézzünk most meg néhány ismert és kevésbé ismert, verbális és non-verbális kommunikációs módszert!

00041_first-impression-blog-pic-.jpg

Tovább

Mi zajlik a fejedben? 4 dolog, hogy megőrizd a lelki nyugalmad

Ne mérgezd magad a gondolataiddal!

Nincs kellemetlenebb, mint amikor feldúltnak érzed magad. Ez más, mint az izgatottság, mert az kellemes is lehet, ez viszont kifejezetten negatív állapot: nyugtalanság, zavar, idegesség, amin nehéz úrrá lenni. A gondolataid folyton egyetlen dolog körül forognak, ami lehetetlenné teszi, hogy odafigyelj bármi másra, vagy bárki másra. Ebben a lelkiállapotban nincs köszönet. Van, amikor lehetetlen elkerülni, de van olyan is, amikor magunk idézzük elő, akaratlanul.  Utóbbi esetben nem is kell történnie semminek, és mégis elkeseríted vagy felidegesíted magad pusztán a gondolataid által – persze nem tudatosan. Észre se vesszük, hogyan kerülünk bele abba a negatív spirálba, amelyen elindulunk lefele, és amiből aztán olyan nehéz kikecmeregni. Tulajdonképpen saját magunkat taszítjuk abba a lelkiállapotba, ami mindannyiunk rémálma, és amit legjobb volna elkerülni. Ma néhány olyan esetet nézünk meg, amikor a gondolataiddal mérgezed magad.

00040_woman-upset2.jpg

Tovább

Az energiavámpírok 6 típusa – Te melyiket ismered?

Tanulj meg védekezni olyan emberek ellen, akik érzelmileg kimerítenek!

Nem tehetnek róla, ezt már az elején szögezzük le. Még csak nem is tudatosan csinálják. Valamilyen belső bizonytalanság vagy félelem dolgozik bennük, és úgy érzik, a problémájukra te vagy a megoldás. Különösen, ha nagy empátiával, gondoskodó természettel áldott meg az ég, és nem szabsz határt az együttérzésednek, szinte biztos, hogy megtalálnak. Miről ismered fel őket? Ha sok időt töltesz velük, érzelmileg kimerítenek. Érezted már magad totálisan leszívottnak, üresnek, enerváltnak, mintha beteg lennél, miközben nem voltál beteg, és semmi nyilvánvaló oka nem volt az állapotodnak? Az a helyzet, hogy ezek az emberek a te energiádból töltekeznek. Általában hiányzik belőlük az empátia, az érzékenység és az érzelmi érettség, ezért lelki sebeiket úgy próbálják begyógyítani, hogy elszívják mások életerejét.

Energiavámpír akárki lehet. Barát, családtag, kolléga, ismerős, a gyermeked, sőt, még a párod is. De mielőtt megneheztelnél, jusson eszedbe, hogy ezek az emberek még nem fejlesztették ki magukban azokat a képességeket, amelyek segítségével megoldhatnák a problémáikat. Amit csinálnak, azért csinálják, mert szenvednek. Ugyanakkor nem a te feladatod, hogy megmentsd őket: a saját harcaikat nekik maguknak kell megvívniuk. Ha nem véded magad meg tőlük, akkor annyira lefárasztanak, hogy képtelen vagy a saját dolgaidat rendesen vinni, sőt, akár depresszióssá vagy ingerlékennyé is válhatsz. Ezért nagyon fontos, hogy meghúzz egy határvonalat, és megvédd magad ezektől az emberektől. Ám ahhoz, hogy ezt megtehesd, meg kell tanulnod felismerni a típusaikat, így jobban megérted azt is, melyiket mi mozgatja. Lássuk tehát, milyen vámpírok vannak!

00039_exhaustion.jpg

Tovább