Mi zajlik a fejedben? 4 dolog, hogy megőrizd a lelki nyugalmad

Ne mérgezd magad a gondolataiddal!

2016. szeptember 24. - Dunai Amina

Nincs kellemetlenebb, mint amikor feldúltnak érzed magad. Ez más, mint az izgatottság, mert az kellemes is lehet, ez viszont kifejezetten negatív állapot: nyugtalanság, zavar, idegesség, amin nehéz úrrá lenni. A gondolataid folyton egyetlen dolog körül forognak, ami lehetetlenné teszi, hogy odafigyelj bármi másra, vagy bárki másra. Ebben a lelkiállapotban nincs köszönet. Van, amikor lehetetlen elkerülni, de van olyan is, amikor magunk idézzük elő, akaratlanul.  Utóbbi esetben nem is kell történnie semminek, és mégis elkeseríted vagy felidegesíted magad pusztán a gondolataid által – persze nem tudatosan. Észre se vesszük, hogyan kerülünk bele abba a negatív spirálba, amelyen elindulunk lefele, és amiből aztán olyan nehéz kikecmeregni. Tulajdonképpen saját magunkat taszítjuk abba a lelkiállapotba, ami mindannyiunk rémálma, és amit legjobb volna elkerülni. Ma néhány olyan esetet nézünk meg, amikor a gondolataiddal mérgezed magad.

00040_woman-upset2.jpg

Tovább

Az energiavámpírok 6 típusa – Te melyiket ismered?

Tanulj meg védekezni olyan emberek ellen, akik érzelmileg kimerítenek!

Nem tehetnek róla, ezt már az elején szögezzük le. Még csak nem is tudatosan csinálják. Valamilyen belső bizonytalanság vagy félelem dolgozik bennük, és úgy érzik, a problémájukra te vagy a megoldás. Különösen, ha nagy empátiával, gondoskodó természettel áldott meg az ég, és nem szabsz határt az együttérzésednek, szinte biztos, hogy megtalálnak. Miről ismered fel őket? Ha sok időt töltesz velük, érzelmileg kimerítenek. Érezted már magad totálisan leszívottnak, üresnek, enerváltnak, mintha beteg lennél, miközben nem voltál beteg, és semmi nyilvánvaló oka nem volt az állapotodnak? Az a helyzet, hogy ezek az emberek a te energiádból töltekeznek. Általában hiányzik belőlük az empátia, az érzékenység és az érzelmi érettség, ezért lelki sebeiket úgy próbálják begyógyítani, hogy elszívják mások életerejét.

Energiavámpír akárki lehet. Barát, családtag, kolléga, ismerős, a gyermeked, sőt, még a párod is. De mielőtt megneheztelnél, jusson eszedbe, hogy ezek az emberek még nem fejlesztették ki magukban azokat a képességeket, amelyek segítségével megoldhatnák a problémáikat. Amit csinálnak, azért csinálják, mert szenvednek. Ugyanakkor nem a te feladatod, hogy megmentsd őket: a saját harcaikat nekik maguknak kell megvívniuk. Ha nem véded magad meg tőlük, akkor annyira lefárasztanak, hogy képtelen vagy a saját dolgaidat rendesen vinni, sőt, akár depresszióssá vagy ingerlékennyé is válhatsz. Ezért nagyon fontos, hogy meghúzz egy határvonalat, és megvédd magad ezektől az emberektől. Ám ahhoz, hogy ezt megtehesd, meg kell tanulnod felismerni a típusaikat, így jobban megérted azt is, melyiket mi mozgatja. Lássuk tehát, milyen vámpírok vannak!

00039_exhaustion.jpg

Tovább

Hogyan mondjunk építő kritikát? A 3 legfontosabb alapelv

Építő kritikát mondani olyan képesség, amely bárki számára elsajátítható

Te mennyire veszed a szívedre, ha bírálnak? Az emberek kevés dologtól bőszülnek fel úgy, mint az érzéketlen, negatív kritikától, ráadásul hatása sincs (leszámítva a sértődést és a konfliktust). Ez nem is véletlen, hiszen az ilyesfajta kritikát támadásként fogják fel, s a legjobb esetben nem reagálnak rá, a legrosszabb esetben védekezni kezdenek, amiből ingerült, akár durvaságig fajuló vita alakulhat ki. Ha azt szeretnénk, hogy valaki tényleg meg is fogadja, amit mondunk, akkor csakis építő kritika formájában érdemes elmondani a véleményünket. Mégis úgy tűnik, mintha sok ember nem tudná, mi a különbség (azokat az eseteket, amikor valaki kifejezetten bántó szándékkal kritizál, ne vegyük most ide). Miért fogalmazunk úgy, hogy megsértsük egymást, amikor egy kis odafigyeléssel konstruktív észrevételt formálhatnánk a kritikából, amit a másik ember sokkal szívesebben megfogad? Ha így tennénk, nem bántanánk meg, elkerülhetnénk a konfliktust, és még arra is rá tudnánk venni, hogy változtasson azon, ami nekünk nem tetszik. Ma az építő kritikával foglalkozunk.

00038_criticism.jpg

Tovább

3 tanács, hogy könnyebben tudj megbocsátani

Ne tápláld magadban a düh, a megbántottság érzését! Ha megbocsátasz, visszatér a lelki nyugalmad.

Nem tudom, te haragtartó vagy-e. Előfordult-e már, hogy valaki megbántott, és sokáig nem tudtad magadat túltenni rajta? Persze, nyilván attól is függ, milyen súlyú dologról van szó, hát képzelj el most valami olyat, amivel tényleg nagyon megbántanak! Tegyük fel, átver valaki, akiben megbíztál, megcsal a szerelmed, vagy más olyasmit követnek el ellened, amin nem tudsz könnyen túllépni. Mit érzel ilyenkor? Keserűséget, haragot, megbántottságot, esetleg bosszúvágyat? Bizony, meg se fordul a fejünkben, hogy ezekkel az érzésekkel ártunk magunknak. Ezek jogos érzések, hát nem küzdünk ellenük. Minden porcikánkkal tiltakozunk az ellen, hogy megbocsássunk, és mi az eredmény? Duplán szenvedünk! Egyszer amiatt, amit tettek velünk. Másodszor pedig azért, mert önkéntelenül tápláljuk magunkban a negatív érzéseket. A mai poszt arról szól, hogy miért olyan nehéz megbocsátani valakinek, aki ártott neked, és mit lehet tenni, hogy könnyebb legyen.

00037_forgiveness.jpg

Tovább

Lehet-e a kutyám a társam? Néhány megszívlelendő gondolat magányosoknak

Avagy ez lesz a következménye, ha egy állat barátságát emberi kapcsolataid elé helyezed

Nálatok laknak állatok? Jómagam bolondulásig szeretem az állatokat, de mindig állatként kezeltem őket. Sose jutott eszembe, hogy emberi igényeket tulajdonítsak nekik – szerintem a kutya, macska úgy boldog, ha állatként kezelik, és az ő fajtájára jellemző szükségleteket veszik figyelembe. Ennek ellenére gyakran látom, hogy sokan emberként, sőt, társként bánnak a kedvenceikkel. Az állatok bent élnek a lakásban, a gazdi tányérjából esznek, a gazdi ágyában alszanak, sokszor még ruhácskájuk, cipőcskéjük is van. Szerintem ez túlzás. Illetve nem egyszerűen túlzás, hanem komoly érzelmi hiányok állhatnak a háttérben. Gyakran rettentő magányos emberekről van szó, akik az állatokban keresnek érzelmi támaszt. De vajon tényleg oldhatják-e a magányt az állatok, és ha igen, melyik állat a legalkalmasabb „társnak”? A mai poszt arról szól, támaszkodhatsz-e egy háziállatra akkor, amikor magányos vagy. Természetes, hogy szereted a kutyádat, macskádat. Igen ám, de mennyi szeretet egészséges, és mi az, amivel már ártasz saját magadnak?

00036_old-dog-with-a-old-man.jpg

Tovább

Újabb 6+1 tipp, hogy (még) több önbizalmad legyen

Ne gyilkold magad a kishitűséggel, ha egyszer tenni tudsz ellene!

A múltkor adtam neked 6+1 ötletet, hogy hogyan szerezz több önbizalmat. Most ezt a témát folytatjuk. Van még ugyanis egy pár dolog, ami szerintem segíthet jobban hinni magadban. Mindenkivel történik olyasmi, ami sebet ejt az önbizalmán. Velem is megesett számtalanszor, hogy a kudarcok visszavetettek. Igazán nem tudatosul bennünk akkor, amikor történik: csak később veszed észre, hogy a kihívásoktól megrettensz, mert már nem hiszed el, hogy képes vagy megoldani az adott problémát. De nem szükséges alacsony önbecsüléssel leélni egy teljes életet. Úgy gondolom, talpra lehet állítani az önbizalmad egy-egy kemény élethelyzet után, de persze, idő kell hozzá. Vagy ha úgy érzed, igazán sose volt önbizalmad, akkor elkezdheted szép lassan, lépésről lépésre felépíteni. Tudatosan. Mert miért pont neked ne sikerülne?

00035_onbizalom2.jpg

Tovább

6+1 hasznos tipp, hogy több önbizalmad legyen

Ne gyilkold magad a kishitűséggel, ha egyszer tenni tudsz ellene!

Mindenki életében vannak időszakok, amikor kevésbé áll a helyzet magaslatán. Elveszted a munkád, elhagy a párod, kezdenek eltűnni az életedből a biztosnak hitt fogódzók. Az ilyen dolgokat kudarcként éljük meg, és szinte természetes, hogy sérül az önbizalmunk. Persze, ha padlóra kerülsz, akkor is gazdagabb leszel egy tapasztalattal, abból is tanulsz. Ám ahhoz, hogy legközelebb jobban sikerüljön, fontos, hogy az önbizalmad ép maradjon. Van egy-két dolog, amit meg lehet próbálni, amikor úgy érzed, semmi se sikerül, és a sors csak csapásokat mér rád, mert buta / csúnya / ügyetlen / tehetségtelen vagy. A mai poszt témája az önbizalom: mi az, ami gyilkolja az önbecsülésedet, és mi az, ami növeli.

00034_onbizalom3.jpg

Tovább

A meditáció 3 áldásos hatása, ami megjelenik a kapcsolataidban

Önmagunkban, önmagunkért csináljuk, mégis hat a kapcsolatainkra, méghozzá nagyon is pozitívan

A meditáció nem egy közösségi élmény – ha ezt gondolod, igazad van. Egyedül kell csinálnod, hiszen az a lényege, hogy magadba mélyedj, és a cél, amiért csinálod, szintén a saját mentális egészséged. Önző egy dolog, nem? Még ha csoportosan meditáltok, akkor is behunyod a szemed, és csak magadra koncentrálsz! Hogyan javíthatná ez a párkapcsolatodat vagy bármely kapcsolatodat, mikor teljesen csak rólad szól? Nos, a kutatások bebizonyították, hogy nemcsak neked jó, hanem az egész szűkebb és tágabb környezetednek. Hiszen ha téged pozitív hatások érnek – márpedig a meditáció erre való –, akkor te is pozitívan hatsz azokra, akikkel együtt vagy, akik fontosak az életedben. A mai poszt témája 3 olyan hatás, ami javítja a kapcsolataidat, ha meditálsz.

00033_boldogsag.jpg

Tovább

4 dolog, amivel megnövelheted képességedet az örömre

A testi-lelki jó közérzet olyan cél, amit könnyen elérhetsz, ha teszel érte

Kutatások mutatták ki, hogy háromszor annyi pozitív élményünk van életünk során, mint negatív. Érdekes, nem? Mintha a hangulatunkon, a hétköznapjainkon egyáltalán nem ez látszana! Hiába történnek velünk jó dolgok, nem örülünk nekik úgy, ahogyan kéne. Sőt, mi az oka, hogy az örömre okunknak kell legyen, de a rosszkedv természetes? Miért kérdezzük meg egymástól, ha valaki nagyon mosolygós, hogy minek örülsz? Miért ne lehetne csak úgy jó kedve? Viszont ha rossz történik, abból már a legkisebb dózis is elég, hogy kókadozzunk. Elég egy kis gorombaság valakitől vagy egy negatív hír.

A kutatók kiderítették, hogy az agyunk nagyobb jelentőséget ad a rossz híreknek, mint a jóknak, és sajnos jobban is emlékszünk a rosszra. Ráadásul idővel a jó élmények is megkopnak: a hozzászokás miatt nem adnak már olyan örömet, mint kezdetben. Mindez akadályoz minket abban, hogy megéljük mindazt az örömet, amit okunk lenne megélni. A mai posztban arról lesz szó, ennek ellenére hogyan segítheted magadat hozzá azokhoz a napi örömfalatokhoz, amik elengedhetetlenek a testi-lelki egészségedhez. Mik a legfontosabb dolgok?

00032_mosoly-megosztasa.jpg

Tovább

A függőség gyökere és az egyetlen dolog, ami igazán segíthet legyőzni

Ha meg akarsz szabadulni egy függőségtől, nem kerülheted el a szembenézést a belső démonaiddal

Egy merész kijelentést teszünk mindjárt az elején. Alapjában véve mindenki függő, csak az a kérdés, milyen mértékben. Nemcsak a drog, az alkohol, a cigaretta tehetnek függővé, hanem az evés, a tévé, az internet, a videojátékok, a pornó, a közösségi média, a vásárlás, és még olyan dolgok is, amikről nem gondolnánk, vagy amiket pozitívnak tartunk, pl. munka, siker, tudásszomj, olvasás, társasági élet, szeretet, gondolkodás (az ember nem hinné, de a gondolkodás bizony az első helyen áll, és még csak nem is tudsz róla, hogy függő vagy). Ha ezeket a „veszélytelen” függőségeket is beszámítjuk, akkor legtöbbünknek akár fél tucat dolog is lehet, amivel kapcsolatban felmerülhet a gyanú. Kérdés, hogy mi az a végső ok, ami minden függőséget kivált, és hogyan lehet felülkerekedni rajta. Egyáltalán honnan tudod, hogy függő vagy? Egyszerű. Ne csináld az adott dolgot egy hétig! Ha elviselhetetlen sóvárgást érzel utána, az rossz jel.

00031_etelfugges.jpg

Tovább