5 lelki tényező, amely gátolja, hogy új kapcsolatba kezdj

Ha nem állsz készen egy új kapcsolatra, érdemes megnézni, mi hátráltat

2017. július 30. - Önmagad Blog

00055_uj-kapcsolat1.jpg

Vannak helyzetek, amikor lelkileg nem állunk készen egy új párkapcsolatra. Az előző kapcsolat lezárulása nem feltétlenül jelenti, hogy fel is dolgoztuk sérelmeinket, megoldottuk a problémákat. Érdemes ilyenkor számot vetni a múlttal: tisztázni, miért volt nehéz fenntartani a kapcsolatot, és min kell változtatnunk, hogy következő kapcsolatunk jobb legyen. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus Pszinapszison tartott előadásában összefoglalta, milyen lelki tényezők gátolnak egy új kapcsolat kialakításában.

 

Tovább

A konformitás ára – az igazi arcod vagy csak egy álarc?

Ha az elvárásokhoz alkalmazkodva olyanná válsz, amilyen nem vagy, kapcsolataid üresek, életed látszatélet lesz. Csak az önmegismerés és a hiteles élet vezethet kiteljesedéshez.

00053_alarc.jpg

Kapcsolati problémáink tetemes része onnan ered, hogy nem tudjuk, kik vagyunk, vagy kifelé nem azt mutatjuk. Az él hitelesen, aki tudja, kicsoda, és mások is annak ismerik, aki a valóságban. Mind arra vágyunk, hogy olyannak fogadjanak el és olyannak szeressenek, amilyenek vagyunk, és ne akarjanak megváltoztatni. Viszont ehhez tudnod kell, hogy ki vagy. A baj az, hogy sok ember nem tudja igazán, hogy kicsoda. Miért nem? Valószínűleg azért, mert gyermekként megszégyenítették, mikor természetes hajlamait követte. Kénytelen volt kialakítani egy hamis ént, hogy alkalmazkodni tudjon a környezetéhez. Ez az álarc segített, hogy elfogadják, és olyan jól működött, hogy felnőtt korára az igazi arcává vált, többé nem tudja elválasztani a kettőt egymástól. Ha úgy érzed, valami nincs rendben az életeddel, de nem tudod, mi az, annak az az oka, hogy már rég elfelejtetted, ki vagy. És mivel nem tudod, ki vagy, kapcsolataidban is a hamis éned vesz részt. Ennek következménye pedig az lesz, hogy:

Tovább

Mersz nyíltan szakítani? 7 szakítási mód, amit legtöbbet használunk

A szakítás annál fájdalmasabb, minél kevésbé mersz nyíltan és őszintén beszélni a pároddal

00052_szakitas.jpg

Nem könnyű, amikor ki kell mondani, hogy vége. Akkor se, ha téged hagynak el, de akkor se, ha neked kell odaállni a partnered elé - vajon milyen stratégiát alkalmazol ilyenkor? Az őszinteség segíti a trauma feldolgozását, viszont a szakításkor általában magunkat nézzük: úgy csináljuk, ahogy nekünk lelkileg a legkönnyebb, és nem a partnerünket igyekszünk kímélni. Ez az oka, hogy manapság egyre többen vannak, akik nem nyíltan, szemtől szembe intézik a szakítást, hanem egy SMS vagy Facebook-üzenet mögé bújva, esetleg célozgatnak vagy bevonnak egy külső személyt, aki majd „véletlenül elkotyogja” a partnerüknek, hogy szakítani akarnak. Ezek a konfliktuskerülő módszerek csak látszólag finomak, valójában mélyen sértik a másik felet. Samantha Joel pszichológus szerint a legtöbben azt szeretnénk, ha a partnerünk elénk állna és nyíltan mondaná a szemünkbe szakítási szándékát. Ehhez képest számos olyan stratégiát alkalmazunk, amelyek közel sem nevezhetők nyíltnak és egyenesnek - az enyhén gyáva és konfliktuskerülő módszerektől a gerinctelen és agresszív módszerekig. Collins és Gilath 2012-es kutatása összesen 7 szakítási módszert tárt fel.

Tovább

Miért jó a „háromszakaszos” randi?

Avagy mit ne tervezz első randira, ha még nem ismered a partnered

00051_elsorandi.jpg

Az internetes társkeresés virágkorában nem szokatlan, hogy olyasvalakivel randizunk, akit személyesen még egyáltalán nem ismerünk. Ilyen esetben bizony elkövethetünk egy súlyos hibát, ami kellemetlen helyzetekhez vezet. A legkínosabb első randik azért történnek, mert valami nagy, hosszú ideig tartó programot tervezel be, melynek során összeismerkedsz a partnereddel. Ez azért nem jó, mert ha valami rosszul alakul, akkor nem tudsz kiszállni a szituból, nincs menekülési lehetőséged – még egy órát, másfelet végig kell ülnöd egy olyan személy társaságában, akivel legszívesebben egy percet se töltenél. Tegyük fel, együtt ebédeltek vagy vacsoráztok egy étteremben, és negyed óra után kiderül, hogy semmi közötök egymáshoz, az égvilágon semmit nem akarsz tőle, és már sajnálod, hogy beleinvesztáltad az estédet. Lehet, hogy olyan dolgot mondott, amit kolosszális hülyeségnek tartasz, lehet, hogy szimplán csak bunkó volt, vagy más ok miatt megmagyarázhatatlanul antipatikus. De mivel épp az imént rendelted meg a főételt, maradnod kell – és hol van még a desszert? Tehát érdemes jól átgondolni előre, hogy milyen programra mész el azzal, akit nem ismersz.

Tovább

NE „szégyelld magad!” 5 módszer, hogy megszabadulj a kínzó szégyenérzettől

A szégyen a legfájóbb emberi érzések egyike: aki egyszer is átélte, retteg és menekül tőle. Mivel lehetetlen elkerülni minden szégyenteljes szituációt, meg kell tanulni kezelni a szégyent.

Érezted már úgy, hogy legszívesebben elsüllyednél a föld alá? Igen, ahogy a mondás tartja: szégyenedben. A szégyen a legfájóbb emberi érzések egyike, és talán ezért van, hogy egyes emberek felhasználják céljaik érdekében: a másik megszégyenítésével próbálják elérni, amit akarnak. Nyilvánvaló, hogy a legtöbben bármire képesek vagyunk, csak hogy a szégyent elkerüljük, mert aki egyszer is átélte, retteg és menekül tőle. Ez az érzés viseli meg legjobban a személyiségünket, ugyanis nem csupán egy tettünkre vonatkozik, mint pl. a bűntudat, hanem egész énünkre. Ezért káros, ha egy gyereknek sokat mondják: „szégyelld magad!” Aki szégyelli magát, annak a fejében az a tudat rögzül, hogy „rossz vagyok”. Sokkal áldásosabb lenne, ha a gyerekekben inkább bűntudatot ébresztenénk, ha rosszat tettek, nem szégyent. Aki bűntudatot érez, annak nem sérül az önértékelése. Annak a fejében az rögzül: „alapvetően jó vagyok, de most rosszat csináltam.” Óriási nagy különbség ez.

00049_szegyen1.jpg

Tovább

4 lépés, hogy egyensúlyt találj az életedben

Mindenkinek kell egy mozgatórugó az élethez, és az az érzés, hogy hasznos vagy. Van, mikor semmire sincs időd, a világ pörög veled, hajtasz, de mégis, mikor hullafáradtan lefekszel, valahogy elégedettnek érzed magadat. Ellenben mikor üresjáratok vannak, mikor azt csinálhatod, amihez kedved van (van időd és lehetőséged a szórakozásra), és elvileg nagyon jól kéne érezned magad, azzal a tudattal fekszel le, hogy elpazaroltál egy teljes napot a semmire. Ismerős érzés?

Ha nem találsz meg egy egyensúlyt az életedben a munka és a szabadidős tevékenység között, az élet könnyen felfalhat: vagy munkamániássá válsz, vagy depresszióba esel, mert minden képességed, tudásod kihasználatlan. Tévedés azt hinni, hogy az ember élvezi, ha csak lógatja a lábát: egy ideig talán igen, főleg, ha kimerítő időszakon vagy túl, amikor sokat dolgoztál. De aztán hiányozni kezdenek a kihívások, a húzóerő, ami előre viszi az életedet. Ha semmi egyebet nem csinálsz, csak szórakozol, akkor elveszíted pont azt, ami értelmet ad a napjaidnak. De az se jó, ha túl szigorú feladatlistát állítasz össze, és a nap végére nem tudsz végezni a feladatokkal: akkor meg úgy érzed, nem teljesítetted, amit kell, pedig elvártad volna magadtól. Mindkét esetben az elégtelenség érzésével fekszel le. Nem leszel magaddal elégedett, nem leszel boldog.

Mit tegyél, hogy minden napod végén elégedetten hajthasd álomra a fejed?

egyensuly.jpg 

Tovább

5 mondat, amit a legtöbb férfi utál

A férfiak teljesen másképp gondolkodnak, mint a nők, és bizonyos mondatok az ő szótárukban mást jelentenek, mint nekünk. Sokszor abból adódnak ostoba, kicsinyes konfliktusok, hogy a nők nem tudnak a férfi fejével gondolkozni, a férfiak meg nem tudnak a nő lelkével érezni. A nő ugyanis a lelkével viszonyul a dolgokhoz, a férfi meg az agyával – ez a különbség egész életünk során megmarad. Az, hogy a szívedből vagy az agyadból közelítesz a dolgokhoz, óriási különbség lehet, amikor döntéseket kell hoznod.

Nem véletlen, hogy a barátainkat a velünk azonos nemű emberek közül választjuk: ugyanis a hasonlóság nagyon fontos alapja a barátságnak, különben is férfi meg nő szinte állandóan félreértik egymást. Akkor viszont, ha párkapcsolatban akarnak élni, kénytelenek megszokni új szabályokat, és elfogadni, hogy a másik egyszerűen másképp működik. Persze vannak ugyan lányok, akik férfi módra gondolkodnak, és őket arról ismered föl, hogy a barátaik is többnyire fiúk, de a többség nem érti, miért csúszik el a kapcsolata mindig egy banánhéjon. Ezért hasznos lehet ez a kis összefoglaló, hogy mit ne mondj, ha nem akarod a pasidat megbántani vagy magad ellen hangolni.

ferfi-utal.jpg

Tovább

5 tipp, hogy boldogabban élj

A boldogság nem oda szokott jönni, ahol már sok keserűség és szomorúság gyűlt fel, hanem inkább oda, ahol van már belőle. A mesékben gyakori, hogy szegény sorsú emberek, akik sokat szenvedtek, hirtelen boldogak lesznek, de az életben nem nagyon. A boldogságért sokat kell tenni. Meg kell adni magadnak a lehetőséget, hogy tényleg azt csináld, amit szeretnél. De ehhez kell pár dolog, amit nem biztos, hogy magadtól megteszel.

boldogsag1.jpg

Tovább

Egy gondolat a görcsös akarásról

Ha erőlteted, annál távolabb kerül tőled.

Gyakran eszembe jut, hogy talán egyáltalán nem jó erőltetni dolgokat. Tudod, előfordul, hogy szeretnél valamit, de nem feltétlenül alakul úgy (az élet másként hozza). És akkor nem tudod elengedni a vágyadat, nem látod be, hogy nem kaphatunk meg mindent, amit akarunk. Ami csak rajtunk múlik, azt igen, azért küzdeni kell (főleg, ha nagy álom – az álmokat sosem szabad feladni). De amiért nem sokat tehetünk, mert szerencse dolga, vagy valaki mástól függ, azt – ha nem megy – el kell tudni engedni.

eroltetes.jpg

Tovább

7 lépés, hogy kitörj a szürkeségből

Van, hogy úgy érzed, belefulladsz a hétköznapok szürkeségébe. Időnként leáll körülötted a pörgés, hetekig, hónapokig nem történik semmi. Nem ismersz meg új embereket, nem hívnak sehová, nem történnek izgalmas dolgok. Bejársz az óráidra vagy dolgozni, elvégzed otthon a feladataidat, találkozol azokkal az emberekkel, akikkel mindig, és este azzal az érzéssel fekszel le, hogy valami nem működik.

Nick Hornby főhőse mondja egyszer, hogy úgy érezte, mintha az élet valahol máshol zajlana. Igazán csak akkor érzed, hogy élsz, mikor boldog vagy, izgatott vagy, vársz valamire. Tudod, hogy valami jó következik az életedben. Például egy szerelem kezdetén, vagy egy új lehetőség, új karrier küszöbén, vagy egy utazás előtt. Csakhogy nem történnek meg velünk túl gyakran ezek a dolgok, és idővel minden lapossá, megszokottá válik. Csak dagonyázol a hétköznapokban, csinálod ugyanazokat a dolgokat, s úgy érzed, untig elég. Mégse akarsz nagyon pattogni, hiszen valamit már elértél. A legnagyobb változásokra az képes, akinek nincs veszítenivalója, de azért te is tehetsz magadért valamit.

 szurkeseg1.jpg

 

Tovább