3 nagyszerű tipp, hogy a jelenben élj

Ha később nem akarod úgy érezni, az idő észrevétlenül ment el melletted, akkor válj tudatossá a jelenre és hozd ki minden életszakaszodból a lehető legtöbbet!

2016. október 17. - Dunai Amina

Neked nincs olyan érzésed időnként, hogy az élet elmegy melletted? Én néha úgy érzem, túlságosan belemerülünk a mindennapok nyűgeibe, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy-egy életszakaszunknak vége. Mintha tegnap még csak a kamaszéveidet élted volna, ma meg már felnőtt vagy. Közben változtál, fejlődtél, de mindez észrevétlenül zajlott. Néha ijesztő, hogy milyen gyorsan telik az idő, de valójában a helyzet az, hogy csak mi érezzük gyorsnak. A gond igazán azzal van, ha úgy érzed, nem hoztad ki egy-egy életszakaszból a legjobbat, vagy nem éltél meg mindent, amit lehetett volna. És miközben erre gondolsz, szintén elszalasztasz valamit: a jelen pillanatot. Túlságosan el vagyunk foglalva a jövővel vagy a múlttal ahhoz, hogy értékeljük a jelent. Nem vagyunk ott a jelenben. Teljesen más dimenziókban létezünk. Aggódunk valamin, ami még nem történt meg, vagy borongunk valamin, amit már rég magunk mögött kellett volna hagynunk. Nem próbáljuk megélni a jelen pillanatot, mert lélekben, gondolatilag mindig valahol máshol vagyunk. Nem borzasztó ez? Az idő ugyanis nem fog megvárni, és ha azt akarjuk, hogy lelassuljon, akkor valamit másképp kell csinálnunk. Ma gondolkozzunk egy kicsit el ezen, és nézzünk meg pár módszert, ami segíthet!

00042_jelen-pillanat.jpg

Tovább

Első találkozás? 6 tipp, hogy jó benyomást tegyél

Akár randi, akár üzlet, fontos az első benyomás. Ha néhány dologra odafigyelsz, sokkal könnyebb lesz megkedveltetni magad

Ne mondd, hogy még soha nem akartál senkit levenni a lábáról! Akár üzleti ügy, akár személyes, nyilván azt szeretnéd, hogy akivel találkozol, újra látni akarjon, szóval maradandó hatást akarsz tenni rá. Biztos azt is hallottad már ezer helyen, hogy az első 7 másodperc alatt eldől, valaki szimpatikus-e. Ennyire fontos az első benyomás! Igen, hiába vagyok én tele jó tulajdonságokkal, sohase fog kiderülni, ha az elején elrontom, és a másik utána már tudni se akar rólam. Mindenkivel előfordul, hogy egyszer-kétszer elszúrja, ezért jól jöhet pár tipp, hogy mire figyelj. Legközelebb. Mert legközelebb mindig van: minden egyes új ismerősödre kénytelen leszel valamilyen első benyomást tenni. És ha már muszáj, akkor csináljuk minél jobban, nem igaz? Kérdés, hogy hogyan kell jól csinálni. Nézzünk most meg néhány ismert és kevésbé ismert, verbális és non-verbális kommunikációs módszert!

00041_first-impression-blog-pic-.jpg

Tovább

Mi zajlik a fejedben? 4 dolog, hogy megőrizd a lelki nyugalmad

Ne mérgezd magad a gondolataiddal!

Nincs kellemetlenebb, mint amikor feldúltnak érzed magad. Ez más, mint az izgatottság, mert az kellemes is lehet, ez viszont kifejezetten negatív állapot: nyugtalanság, zavar, idegesség, amin nehéz úrrá lenni. A gondolataid folyton egyetlen dolog körül forognak, ami lehetetlenné teszi, hogy odafigyelj bármi másra, vagy bárki másra. Ebben a lelkiállapotban nincs köszönet. Van, amikor lehetetlen elkerülni, de van olyan is, amikor magunk idézzük elő, akaratlanul.  Utóbbi esetben nem is kell történnie semminek, és mégis elkeseríted vagy felidegesíted magad pusztán a gondolataid által – persze nem tudatosan. Észre se vesszük, hogyan kerülünk bele abba a negatív spirálba, amelyen elindulunk lefele, és amiből aztán olyan nehéz kikecmeregni. Tulajdonképpen saját magunkat taszítjuk abba a lelkiállapotba, ami mindannyiunk rémálma, és amit legjobb volna elkerülni. Ma néhány olyan esetet nézünk meg, amikor a gondolataiddal mérgezed magad.

00040_woman-upset2.jpg

Tovább

Az energiavámpírok 6 típusa – Te melyiket ismered?

Tanulj meg védekezni olyan emberek ellen, akik érzelmileg kimerítenek!

Nem tehetnek róla, ezt már az elején szögezzük le. Még csak nem is tudatosan csinálják. Valamilyen belső bizonytalanság vagy félelem dolgozik bennük, és úgy érzik, a problémájukra te vagy a megoldás. Különösen, ha nagy empátiával, gondoskodó természettel áldott meg az ég, és nem szabsz határt az együttérzésednek, szinte biztos, hogy megtalálnak. Miről ismered fel őket? Ha sok időt töltesz velük, érzelmileg kimerítenek. Érezted már magad totálisan leszívottnak, üresnek, enerváltnak, mintha beteg lennél, miközben nem voltál beteg, és semmi nyilvánvaló oka nem volt az állapotodnak? Az a helyzet, hogy ezek az emberek a te energiádból töltekeznek. Általában hiányzik belőlük az empátia, az érzékenység és az érzelmi érettség, ezért lelki sebeiket úgy próbálják begyógyítani, hogy elszívják mások életerejét.

Energiavámpír akárki lehet. Barát, családtag, kolléga, ismerős, a gyermeked, sőt, még a párod is. De mielőtt megneheztelnél, jusson eszedbe, hogy ezek az emberek még nem fejlesztették ki magukban azokat a képességeket, amelyek segítségével megoldhatnák a problémáikat. Amit csinálnak, azért csinálják, mert szenvednek. Ugyanakkor nem a te feladatod, hogy megmentsd őket: a saját harcaikat nekik maguknak kell megvívniuk. Ha nem véded magad meg tőlük, akkor annyira lefárasztanak, hogy képtelen vagy a saját dolgaidat rendesen vinni, sőt, akár depresszióssá vagy ingerlékennyé is válhatsz. Ezért nagyon fontos, hogy meghúzz egy határvonalat, és megvédd magad ezektől az emberektől. Ám ahhoz, hogy ezt megtehesd, meg kell tanulnod felismerni a típusaikat, így jobban megérted azt is, melyiket mi mozgatja. Lássuk tehát, milyen vámpírok vannak!

00039_exhaustion.jpg

Tovább

Hogyan mondjunk építő kritikát? A 3 legfontosabb alapelv

Építő kritikát mondani olyan képesség, amely bárki számára elsajátítható

Te mennyire veszed a szívedre, ha bírálnak? Az emberek kevés dologtól bőszülnek fel úgy, mint az érzéketlen, negatív kritikától, ráadásul hatása sincs (leszámítva a sértődést és a konfliktust). Ez nem is véletlen, hiszen az ilyesfajta kritikát támadásként fogják fel, s a legjobb esetben nem reagálnak rá, a legrosszabb esetben védekezni kezdenek, amiből ingerült, akár durvaságig fajuló vita alakulhat ki. Ha azt szeretnénk, hogy valaki tényleg meg is fogadja, amit mondunk, akkor csakis építő kritika formájában érdemes elmondani a véleményünket. Mégis úgy tűnik, mintha sok ember nem tudná, mi a különbség (azokat az eseteket, amikor valaki kifejezetten bántó szándékkal kritizál, ne vegyük most ide). Miért fogalmazunk úgy, hogy megsértsük egymást, amikor egy kis odafigyeléssel konstruktív észrevételt formálhatnánk a kritikából, amit a másik ember sokkal szívesebben megfogad? Ha így tennénk, nem bántanánk meg, elkerülhetnénk a konfliktust, és még arra is rá tudnánk venni, hogy változtasson azon, ami nekünk nem tetszik. Ma az építő kritikával foglalkozunk.

00038_criticism.jpg

Tovább

3 tanács, hogy könnyebben tudj megbocsátani

Ne tápláld magadban a düh, a megbántottság érzését! Ha megbocsátasz, visszatér a lelki nyugalmad.

Nem tudom, te haragtartó vagy-e. Előfordult-e már, hogy valaki megbántott, és sokáig nem tudtad magadat túltenni rajta? Persze, nyilván attól is függ, milyen súlyú dologról van szó, hát képzelj el most valami olyat, amivel tényleg nagyon megbántanak! Tegyük fel, átver valaki, akiben megbíztál, megcsal a szerelmed, vagy más olyasmit követnek el ellened, amin nem tudsz könnyen túllépni. Mit érzel ilyenkor? Keserűséget, haragot, megbántottságot, esetleg bosszúvágyat? Bizony, meg se fordul a fejünkben, hogy ezekkel az érzésekkel ártunk magunknak. Ezek jogos érzések, hát nem küzdünk ellenük. Minden porcikánkkal tiltakozunk az ellen, hogy megbocsássunk, és mi az eredmény? Duplán szenvedünk! Egyszer amiatt, amit tettek velünk. Másodszor pedig azért, mert önkéntelenül tápláljuk magunkban a negatív érzéseket. A mai poszt arról szól, hogy miért olyan nehéz megbocsátani valakinek, aki ártott neked, és mit lehet tenni, hogy könnyebb legyen.

00037_forgiveness.jpg

Tovább

Lehet-e a kutyám a társam? Néhány megszívlelendő gondolat magányosoknak

Avagy ez lesz a következménye, ha egy állat barátságát emberi kapcsolataid elé helyezed

Nálatok laknak állatok? Jómagam bolondulásig szeretem az állatokat, de mindig állatként kezeltem őket. Sose jutott eszembe, hogy emberi igényeket tulajdonítsak nekik – szerintem a kutya, macska úgy boldog, ha állatként kezelik, és az ő fajtájára jellemző szükségleteket veszik figyelembe. Ennek ellenére gyakran látom, hogy sokan emberként, sőt, társként bánnak a kedvenceikkel. Az állatok bent élnek a lakásban, a gazdi tányérjából esznek, a gazdi ágyában alszanak, sokszor még ruhácskájuk, cipőcskéjük is van. Szerintem ez túlzás. Illetve nem egyszerűen túlzás, hanem komoly érzelmi hiányok állhatnak a háttérben. Gyakran rettentő magányos emberekről van szó, akik az állatokban keresnek érzelmi támaszt. De vajon tényleg oldhatják-e a magányt az állatok, és ha igen, melyik állat a legalkalmasabb „társnak”? A mai poszt arról szól, támaszkodhatsz-e egy háziállatra akkor, amikor magányos vagy. Természetes, hogy szereted a kutyádat, macskádat. Igen ám, de mennyi szeretet egészséges, és mi az, amivel már ártasz saját magadnak?

00036_old-dog-with-a-old-man.jpg

Tovább

Újabb 6+1 tipp, hogy (még) több önbizalmad legyen

Ne gyilkold magad a kishitűséggel, ha egyszer tenni tudsz ellene!

A múltkor adtam neked 6+1 ötletet, hogy hogyan szerezz több önbizalmat. Most ezt a témát folytatjuk. Van még ugyanis egy pár dolog, ami szerintem segíthet jobban hinni magadban. Mindenkivel történik olyasmi, ami sebet ejt az önbizalmán. Velem is megesett számtalanszor, hogy a kudarcok visszavetettek. Igazán nem tudatosul bennünk akkor, amikor történik: csak később veszed észre, hogy a kihívásoktól megrettensz, mert már nem hiszed el, hogy képes vagy megoldani az adott problémát. De nem szükséges alacsony önbecsüléssel leélni egy teljes életet. Úgy gondolom, talpra lehet állítani az önbizalmad egy-egy kemény élethelyzet után, de persze, idő kell hozzá. Vagy ha úgy érzed, igazán sose volt önbizalmad, akkor elkezdheted szép lassan, lépésről lépésre felépíteni. Tudatosan. Mert miért pont neked ne sikerülne?

00035_onbizalom2.jpg

Tovább

6+1 hasznos tipp, hogy több önbizalmad legyen

Ne gyilkold magad a kishitűséggel, ha egyszer tenni tudsz ellene!

Mindenki életében vannak időszakok, amikor kevésbé áll a helyzet magaslatán. Elveszted a munkád, elhagy a párod, kezdenek eltűnni az életedből a biztosnak hitt fogódzók. Az ilyen dolgokat kudarcként éljük meg, és szinte természetes, hogy sérül az önbizalmunk. Persze, ha padlóra kerülsz, akkor is gazdagabb leszel egy tapasztalattal, abból is tanulsz. Ám ahhoz, hogy legközelebb jobban sikerüljön, fontos, hogy az önbizalmad ép maradjon. Van egy-két dolog, amit meg lehet próbálni, amikor úgy érzed, semmi se sikerül, és a sors csak csapásokat mér rád, mert buta / csúnya / ügyetlen / tehetségtelen vagy. A mai poszt témája az önbizalom: mi az, ami gyilkolja az önbecsülésedet, és mi az, ami növeli.

00034_onbizalom3.jpg

Tovább

A meditáció 3 áldásos hatása, ami megjelenik a kapcsolataidban

Önmagunkban, önmagunkért csináljuk, mégis hat a kapcsolatainkra, méghozzá nagyon is pozitívan

A meditáció nem egy közösségi élmény – ha ezt gondolod, igazad van. Egyedül kell csinálnod, hiszen az a lényege, hogy magadba mélyedj, és a cél, amiért csinálod, szintén a saját mentális egészséged. Önző egy dolog, nem? Még ha csoportosan meditáltok, akkor is behunyod a szemed, és csak magadra koncentrálsz! Hogyan javíthatná ez a párkapcsolatodat vagy bármely kapcsolatodat, mikor teljesen csak rólad szól? Nos, a kutatások bebizonyították, hogy nemcsak neked jó, hanem az egész szűkebb és tágabb környezetednek. Hiszen ha téged pozitív hatások érnek – márpedig a meditáció erre való –, akkor te is pozitívan hatsz azokra, akikkel együtt vagy, akik fontosak az életedben. A mai poszt témája 3 olyan hatás, ami javítja a kapcsolataidat, ha meditálsz.

00033_boldogsag.jpg

Tovább