A meditáció 3 áldásos hatása, ami megjelenik a kapcsolataidban

Önmagunkban, önmagunkért csináljuk, mégis hat a kapcsolatainkra, méghozzá nagyon is pozitívan

2016. augusztus 30. - Dunai Amina

A meditáció nem egy közösségi élmény – ha ezt gondolod, igazad van. Egyedül kell csinálnod, hiszen az a lényege, hogy magadba mélyedj, és a cél, amiért csinálod, szintén a saját mentális egészséged. Önző egy dolog, nem? Még ha csoportosan meditáltok, akkor is behunyod a szemed, és csak magadra koncentrálsz! Hogyan javíthatná ez a párkapcsolatodat vagy bármely kapcsolatodat, mikor teljesen csak rólad szól? Nos, a kutatások bebizonyították, hogy nemcsak neked jó, hanem az egész szűkebb és tágabb környezetednek. Hiszen ha téged pozitív hatások érnek – márpedig a meditáció erre való –, akkor te is pozitívan hatsz azokra, akikkel együtt vagy, akik fontosak az életedben. A mai poszt témája 3 olyan hatás, ami javítja a kapcsolataidat, ha meditálsz.

00033_boldogsag.jpg

Tovább

4 dolog, amivel megnövelheted képességedet az örömre

A testi-lelki jó közérzet olyan cél, amit könnyen elérhetsz, ha teszel érte

Kutatások mutatták ki, hogy háromszor annyi pozitív élményünk van életünk során, mint negatív. Érdekes, nem? Mintha a hangulatunkon, a hétköznapjainkon egyáltalán nem ez látszana! Hiába történnek velünk jó dolgok, nem örülünk nekik úgy, ahogyan kéne. Sőt, mi az oka, hogy az örömre okunknak kell legyen, de a rosszkedv természetes? Miért kérdezzük meg egymástól, ha valaki nagyon mosolygós, hogy minek örülsz? Miért ne lehetne csak úgy jó kedve? Viszont ha rossz történik, abból már a legkisebb dózis is elég, hogy kókadozzunk. Elég egy kis gorombaság valakitől vagy egy negatív hír.

A kutatók kiderítették, hogy az agyunk nagyobb jelentőséget ad a rossz híreknek, mint a jóknak, és sajnos jobban is emlékszünk a rosszra. Ráadásul idővel a jó élmények is megkopnak: a hozzászokás miatt nem adnak már olyan örömet, mint kezdetben. Mindez akadályoz minket abban, hogy megéljük mindazt az örömet, amit okunk lenne megélni. A mai posztban arról lesz szó, ennek ellenére hogyan segítheted magadat hozzá azokhoz a napi örömfalatokhoz, amik elengedhetetlenek a testi-lelki egészségedhez. Mik a legfontosabb dolgok?

00032_mosoly-megosztasa.jpg

Tovább

A függőség gyökere és az egyetlen dolog, ami igazán segíthet legyőzni

Ha meg akarsz szabadulni egy függőségtől, nem kerülheted el a szembenézést a belső démonaiddal

Egy merész kijelentést teszünk mindjárt az elején. Alapjában véve mindenki függő, csak az a kérdés, milyen mértékben. Nemcsak a drog, az alkohol, a cigaretta tehetnek függővé, hanem az evés, a tévé, az internet, a videojátékok, a pornó, a közösségi média, a vásárlás, és még olyan dolgok is, amikről nem gondolnánk, vagy amiket pozitívnak tartunk, pl. munka, siker, tudásszomj, olvasás, társasági élet, szeretet, gondolkodás (az ember nem hinné, de a gondolkodás bizony az első helyen áll, és még csak nem is tudsz róla, hogy függő vagy). Ha ezeket a „veszélytelen” függőségeket is beszámítjuk, akkor legtöbbünknek akár fél tucat dolog is lehet, amivel kapcsolatban felmerülhet a gyanú. Kérdés, hogy mi az a végső ok, ami minden függőséget kivált, és hogyan lehet felülkerekedni rajta. Egyáltalán honnan tudod, hogy függő vagy? Egyszerű. Ne csináld az adott dolgot egy hétig! Ha elviselhetetlen sóvárgást érzel utána, az rossz jel.

00031_etelfugges.jpg

Tovább

4 tipp, hogy ne legyél befolyásolható

Aki befolyásolható, az nem ura a saját életének. Ám tudatossággal, éberséggel és odafigyeléssel elérheted, hogy ne lehessen könnyen befolyásolni.

Észre se veszed. A befolyásolhatóság azért veszélyes, mert tudat alatt történik. Nem analizálod, miért gondolsz úgy valamit, ahogy gondolod, vagy miért döntöttél úgy, ahogy döntöttél. Időnként még azt se kérdezzük meg magunktól, hogy tényleg igaz-e, amit hallottunk valakitől. Nem lehetünk ott mindenhol személyesen, ezért valamilyen szinten muszáj támaszkodnunk mások elmondására. Csakhogy sokszor elfelejtjük, hogy minél több emberen megy át egy információ, annál többet torzul. A teljes igazságnak mindig egy bizonyos értelmezését kapod. Ráadásul az is számít, kitől halljuk – megbízunk-e benne, mennyire kedveljük, vagy mennyire tartjuk tájékozottnak. Akit nagyon szeretünk, annak a szavait ritkábban kérdőjelezzük meg, az érveit könnyebben elfogadjuk. Tehát a veszély folyamatosan fennáll, hogy nem a saját gondolataidat gondolod, nem a saját döntéseidet hozod meg, és végeredményben – nem a saját életedet éled. Ám tudatossággal, éberséggel és odafigyeléssel elérheted, hogy ne lehessen könnyen befolyásolni. Lássuk, mire kell figyelned!

00030_friend-persuasion.jpg

Tovább

4 dolog, amin változtass, hogy felnőttként is legyenek új barátaid

A felnőttkorba lépve általában csökken a barátaink száma, de van néhány dolog, amit csinálhatunk másképp, hogy mindig legyen társaságunk

Nehezebben barátkoznak a felnőttek? Úgy tűnik, igen. Amíg iskolába jársz, könnyű barátokat szerezni, szinte magától jönnek az életedbe az újabb és újabb emberek, később azonban ez a folyamat könnyen megszakadhat. Úgy találhatod, hogy ami egykor erőfeszítés nélkül ment, az most nehezebben jön össze. Amikor átlépsz a felnőttkorba, más élethelyzetbe kerülsz, s könnyen lehet, hogy az életstílusod már nem ad annyi lehetőséget a barátkozásra, mint régen, emellett a személyiséged is változik, új szerepekben állsz helyt, a kapcsolataid is változnak, és a többi. A régi barátságok talán megvannak még, de újak nemigen születnek, vagy nem abban a mennyiségben, mint rég. És ez valamiért kényelmetlenül érint.

Aki nem szerzett életre szóló barátokat az iskolai évei alatt, a felnőttkorba átlépve könnyen úgy találhatja, hogy egyáltalán nincsenek barátai. És mivel gyerekként erőfeszítés nélkül ment, nem volt rá szükségünk, hogy megtanuljuk, hogyan kell új barátokat szerezni. Igazából nem is úgy van berendezve az életünk, és nem is törekszünk rá, talán még a hozzáállásunk sem olyan, pedig elég lenne pár dolgon változtatni, hogy több lehetőségünk adódjon. Ebben a posztban azt nézzük meg, mit csinálj másképp, hogy felnőttként se maradj barátok nélkül.

00029_woman-789146_960_720_1.jpg

Tovább

7 gondolat, amitől jobban fogod szeretni magad

Ha nem tudod elfogadni magad, az megmérgezheti a napjaidat, ezért érdemes dolgozni azon, hogy jó viszonyban legyél magaddal

„Fogadd el magad!” Ugye, sokszor hallottad már ezt? Valahányszor elégedetlen vagy magaddal, és panaszkodsz valamire, amit nem szeretsz magadon, megkapod valakitől ezt a mondatot. Persze, bosszantó hallani, mert más könnyen mondja, hogy szeressem magam, fogadjam el magam, mikor én nem érzem jól magam a bőrömben! Ennek sok oka lehet: talán a külsőmmel van bajom, talán az egészségemmel, talán egy-egy belső tulajdonságommal vagy a lelki alkatommal, a képességeimmel. Lehet, hogy negatívan gondolkodom, de az is lehet, hogy indulatos természet vagyok, aki nehezen tartja féken a dühét. Sokféle okom lehet arra, hogy ne szeressem magam, hogy változni akarjak. A kérdés az, hogy tudok-e változni. Ha tudok, akkor minden rendben. De vannak esetek, amikor nem tudsz változtatni azon, amit nem szeretsz magadon. Ilyenkor mit tegyél? Ha nem fogadod el, ha nem tanulsz meg együtt élni vele, akkor örökös elégedetlenség, vagy akár önutálat forrása lesz a számodra. Lehet, hogy a végén úgy érzed, nem érdemled meg a szeretetet, lehet, hogy úgy érzed, nem érdemled meg a figyelmet a másik nem részéről. Talán odáig jutsz, hogy az életed a félelemről és a menekülésről fog szólni a harmónia és a kiteljesedés helyett. A mai posztban ezért azzal foglalkozunk, hogy hogyan tanuld meg szeretni önmagad. Íme, 7 mondat, amit érdemes elmondani magadnak, mert más perspektívába helyezi a dolgokat.

00028_tukor2.jpg

Tovább

Gyűjtögetsz vagy szanálsz? 3 dolog, amit elárul rólad a ruhatárad

Hódít a minimalizmus, és ennek részeként a minimál-ruhatárat célzó mozgalom. Ám ettől függetlenül is fontos dolgokat árul el rólad, hogy minimalista vagy-e.

Vannak, akik nem szeretnek kidobni semmit. Én sem szeretek, mert mindig azt gondolom, valamikor még szükségem lehet rá. Pedig azt mondják, azt a ruhát, amit egy évig nem veszel fel, már soha nem fogod hordani. Manapság divat megszabadulni a fölösleges holmiktól, hiszen ha kevés, de jó minőségű ruhád van, akkor könnyebb rendet tartani, s könnyebb megtalálni azt, amit keresel. A külföldi lapok a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget és a leköszönő amerikai elnököt, Barack Obamát említik példaként, amikor arról írnak, hogy ismert személyek is kicsi, de jó minőségű ruhatárból öltözködnek. A téma azért is érdekes, mert nemcsak gyakorlati, hanem pszichés aspektusai is vannak annak, hogy valaki gyűjtögető vagy szanáló típus-e. Ez a cikk arra a kérdésre keres választ, hogy vajon mit jelent a minimalizmus a ruhatárunkra, illetve a lelkünkre nézve. Nézzük tehát, mit árul el rólad, hogy minimalista vagy-e!

00027_ruhatar.jpg

Tovább

4 tipp, hogy ne legyél unalmas

Annál, ha unalmasnak találsz valakit, csak az lehet rosszabb, ha téged találnak unalmasnak. Érdemes odafigyelni pár dologra, hogy sikeresebb legyél a partikon, bulikon, randikon

Az unalom mindenkinek a rémálma. Biztos előfordult veled, hogy elmentél egy buliba vagy rendezvényre, és azzal jöttél haza, hogy rém unalmas volt. Lehet, hogy azért érezted így, mert nem volt érdekes a program, de talán még gyakrabban érzed olyankor, ha nem találkoztál érdekes emberekkel. Az eredeti, színes egyéniségek feldobnak akármilyen bulit vagy rendezvényt, de nem mind vagyunk azok, és bizony lehet, hogy azon aggódsz, mit mondj a másiknak, hogy ne legyél unalmas. Különösen fontosnak érzed ezt akkor, ha mondjuk randira készülsz, és szeretnéd lenyűgözni a partnered. Korábban beszéltünk már arról, hogy mit tehetsz a karizmáért és a magabiztosságért, most pedig arról lesz szó, hogyan kerülheted el, hogy unalmasnak tartsanak. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni, és milyen trükköket lehet kipróbálni, ha érdekessé szeretnénk tenni egy beszélgetést.

00026_unalom-randin.jpg

Tovább

Megrendítő férfikönnyek – Miért sírtok, férfiak?

A kisfiúkat arra tanítják, hogy ne sírjanak, ám vannak helyzetek, amikor a férfikönnyeket nemcsak elnézi, hanem megrendülve fogadja a társadalom

A férfikönnyek látványa megrendítő. Talán azért is, mert nagyon ritkán van benne részünk (bár a foci EB alatt volt rá példa, hogy meglett férfiak sírva fakadtak – gondoljunk csak a francia drukker és a portugál kisfiú megható történetére!). Az érzelemnyilvánítás inkább jellemző a nőkre és nőies tulajdonságnak számít – részint a nevelés, részint lelki beállítottságunk folytán.

Shakespeare darabjaiban még vannak síró férfiak, ami jelzi, hogy a férfikönnyek elfogadottsága változó volt a történelem során. Ha gyász vagy vallásos bűnbánat váltotta ki, akkor nemcsak elfogadták, hanem számítottak is rá és helyeselték (temetésen például). Viszont a hétköznapokban szigorú szabályok vonatkoztak rá. Különösen a nemesi osztály tagjaira nézve volt követelmény, hogy erős önfegyelmük legyen (a parasztoktól és munkásoktól ezt nem várták el). Ilyen megkülönböztetés ma is van az egyes foglalkozásokban. Míg a színészek, sportolók és drukkerek könnyeit elfogadja a társadalom, egy üzletembernek már kockázatos, egy politikusnak pedig egyenesen katasztrofális lenne sírva fakadnia. Elmélkedjünk ma egy kicsit arról, hogy miképpen áll a férfikönnyekhez, sőt, általában a síráshoz jelenkori társadalmunk! Tényleg akkora szégyen sírni? És milyen helyzetekben elfogadott?

00025_siro_ferfi.jpg

Tovább

Versenyszellem – Mennyi kell a sikerhez?

A mai világ számtalan területen versenybe kényszerít minket, akár akarjuk, akár nem, ezért sokat számíthat a boldogulásod szempontjából, hogy mennyi versenyszellem van benned

Mit jelent versengeni? Régen nem szerettem ezt a szót, mert az agresszív könyöklés jutott róla eszembe. Pedig a versenynek nem kell agresszívnek lennie, és azt sem jelenti, hogy csalnod és hazudnod kell a sikerért. A legjobbak igenis tiszteletben tartják az ellenfelet, legyen szó sportról vagy üzleti konkurenciáról, párkapcsolati rivalizálásról. Nem becsülik alá, hanem tisztelik és próbálnak tanulni tőle. A versenyszellem motivációt feltételez, szenvedélyt, hajlandóságot a fejlődésre, és azt, hogy próbálod kihozni magadból a legjobbat.

Igen ám, de vannak, akik nem kifejezetten ambiciózusak, és nem szeretnek versengeni – milyen hatása lehet ennek az életükre? A mai világ számtalan területen versenybe kényszerít minket, akár akarjuk akár nem. Verseny van a munkaerőpiacon, verseny van a párkeresésben, verseny folyik minden téren az érvényesülésért. Gondolkodjunk hát el egy kicsit arról, hogy mitől lesz valaki versengő típus, hogyan kezeljük a versenyhelyzeteket és mennyi versenyszellem kell a sikerhez!

00024_versenyszellem.jpg

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu